Creativiteit, kunst en rituelen

Ga je mee op retraite op neem je deel aan 1 van onze activiteiten, dan is de kans groot dat je Leonie tegenkomt! Leonie maakt onderdeel uit van het pioniersteam van het Weilandklooster. In deze column vertelt zij wat haar inspireert om actief te zijn bij het Weilandklooster.

Deel uitmaken van het pioniersteam betekent dat ik met een groep mooie mensen visie ontwikkel op én plannen maak voor onze activiteiten. Ook draai ik mee met verschillende activiteiten; zo ben ik als begeleider mee geweest op verschillende retraites en geef ik workshops, onder meer bij Spruit (jongeren-kampeerweekend) en op het Natuurfeest in het Goudse Hout. Sinds kort voeg ik ook content toe aan de social media van het Weilandklooster.

Voor mij is de rode draad van mijn bijdrage creativiteit. Ik heb een achtergrond als creatief therapeut, en vind het mooi om creativiteit, kunst en rituelen in te zetten om mensen te verbinden met zichzelf, elkaar en God. Woord en tekst zijn zeker ook belangrijk, maar in een creatief proces (of een stiltewandeling of een gebedsritueel) is er ruimte om woordeloos te ervaren, te ontdekken en uit te drukken. Voor mij is het een uitdaging om werkvormen te vinden die hier een frame voor kunnen zijn. Iets eenvoudigs als lijnen trekken op papier op het ritme van de ademhaling kan bijvoorbeeld meditatief werken.

Een andere mooie ervaring met de kracht van creativiteit of rituelen heb ik ervaren op het inclusieve retraiteweekend voor mensen met en zonder verstandelijke beperking. We eindigden de dag met een korte viering; wie een gebed of intentie uit wilde spreken kon een hartvormig kussen pakken, spreken, en het hart weer terug leggen. Dit bleek te werken voor mensen met veel, weinig of geen taalbeheersing. Bij het pakken van het hart werd een zin gezegd, of een enkel woord, of een klank, of een moment stilte genomen; het werkte heel verbindend dat iedereen op zijn eigen manier vorm kon geven aan dat moment.

Creativiteit is een van de kernwaarden van het Weilandklooster, naast bezinning, community en zorg voor de aarde. Waarden die mij allemaal na aan het hart liggen, en daarom voel ik mij ook thuis bij het pioniersteam en de mensen die ik via het Weilandklooster ontmoet.

Archief