Inspiratie en gastvrijheid

Het Weilandklooster organiseert diverse activiteiten, workshops en retraites. Ons programma is er op gericht dat mensen op adem kunnen komen, buiten bezig zijn, aandacht hebben voor de natuur, leren over duurzaamheid, mooie dingen maken, anderen ontmoeten, inspiratie krijgen en tot rust komen. Waar mogelijk werken wij graag samen met andere organisaties in het Groene Hart.

Het project Weilandklooster – Polders met Waarden (Leader) is hier een mooi voorbeeld van. Samen met Hofstede Kloosterstein en IVN IJssel en Gouwe zetten wij ons in om een gastenverblijf, ontmoetingsruimte/atelier en voedselbos te realiseren in de Krimpenerwaard. De boerenbuurthuisjes en de ontmoetingsruimte komen op het terrein van Hofstede Kloosterstein in Haastrecht, voor de aanplanting van het voedselbos werken we samen met IVN IJssel en Gouwe. Gasten die verblijven in de boerenbuurthuisjes kunnen vanaf 2024 via een prachtige route door de polder naar het voedselbos wandelen of fietsen. Op beide locaties kunnen wij ons programma aanbieden. Zo zijn we in 2023 al gestart met zomerse veldvieringen en dagactiviteiten in het voedselbos. In 2024 zal dit programma verder worden vormgegeven.

Voedselbos De Goudse Hout

Voedsel uit een bos, wat stel je je daar bij voor? Er groeit toch geen andijvie of broccoli tussen de bomen? Nee hoor, in een voedselbos staan bessenstruiken, perenbomen, hazelaars en mierikswortels. Het ziet er misschien een beetje rommelig uit op het eerste gezicht. Allerlei knollen, planten, struiken en bomen door elkaar, onder en langs elkaar. Maar het mooie is dat op deze manier het groeiende en bloeiende groen elkaar versterkt.

Mooi! En voor wie zijn die noten, knollen en bessen eigenlijk? Het voedsel is er voor de kruipers, de vliegers, de fladderaars en de hoppers. Er is een rijk bodemleven in een voedselbos en vogels zijn er in hun element. Voor mensen zijn er emmers vol druiven, aardperen en wortels. Ook maken we inkt van de kruiden, een hekwerkje van bramentakken en thee van de citroenmelisse.  En wat doet de mens in een voedselbos? Werken en genieten :-)! In voedselbos wordt niet gespit, gewied of gespoten. We zijn bezig met planten, mulchen, bouwen en oogsten. En het voedselbos verleidt ons vaak ook tot kletsen, kijken, luisteren en uitrusten. We leren van het voedselbos en daar vertellen we dan graag weer over.

Verborgen in de Goudse Hout, in de zuidoostelijke punt, ligt een kleine voedselbosrand met een rijke geschiedenis. Sinds twee jaar wordt er weer actief gewerkt door mensen. De brandnetels en bramen zijn ondertussen teruggebracht tot evenwichtige proporties en nu geven we andere struiken, bomen en kruiden hun licht en ruimte. Het voedselbos Goudse Hout groeit de komende jaren, niet alleen met takken en wortels, maar ook in hectares.  De bomenrand rondom het perceel stond vol zieke essen. Nu de zieke essen zijn gekapt,is er ruimte voor een herbeplanting volgens de uitgangspunten van een voedselbos. 


Het is spannend om te zien of we de natuur kunnen ondersteunen om ook op deze lange stroken grond voedsel te laten groeien voor mens en dier. We hopen dat over enkele jaren de noten, bessen en kruiden groeien in de Goudse Hout, zichtbaar voor passant, recreant, rustzoeker om van te leren en om van te eten. Zin om mee te helpen? Iedere vrijdagmorgen is het werkochtend van 9 tot 13 uur. De inloop is vrij, je moet het alleen even weten te vinden. Mail voor meer informatie naar voedselbos@ivn-ijsselengouwe.nl.

Boerenbuurthuisjes Hofstede Kloosterstein


Midden in de Krimpenerwaard aan de rand van Gouda en de Reeuwijkse Plassen ligt Hofstede Kloosterstein. Een boerderij met 120 melkkoeien, 12 paarden en 14 hectare natuurland. Op de plek van Hofstede Kloosterstein stond van 1419 tot 1549 Klooster Stein, ook wel klooster Emmaüs genoemd. . 

De filosoof Erasmus woonde, werkte en studeerde hier van 1487 tot 1493 als kloosterling en priester. Nu is het een unieke plek om te genieten van het Groene Hart.  

Gasten die workshops of een meerdaagse retraite volgen bij het Weilandklooster kunnen vanaf 2024 overnachten in de boerenbuurthuisjes op het terrein van Hofstede Kloosterstein, met een prachtig uitzicht over de weilanden rondom. Het gastenverblijf bestaat uit drie boerenbuurthuisjes en een centrale ontmoetingsruimte. 

Daarnaast is het nu al mogelijk om gebruik te maken van de camperplaats op het terrein. Henk, Jari en Minke heten u van harte welkom! Voor meer informatie en boekingen verwijzen we u graag naar Hofstede Kloosterstein.

LEADER - Polders met Waarden

De ontwikkeling van dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Krimpenerwaard, de provincie Zuid Holland en de Europese Unie. Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling: Europa investeert in zijn platteland. Met een substantiële bijdrage van deze partners is mogelijk om het gastenverblijf en het voedselbos te realiseren. Het Weilandklooster biedt inspiratie en laat de gasten ervaren hoe zij invulling kunnen geven aan duurzaam leven in de praktijk. Het project draagt bij aan de versterking van de relatie tussen stad en platteland, de circulaire economie en de versterking van de sociaal economische positie van de Krimpenerwaard en de agrarische sector in het gebied. Het voedselbos draagt tevens bij aan aan de gestelde klimaatdoelen (zie Bossenstrategie Ministerie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit t.b.v. het versterken van de natuur, het herstellen van de biodiversiteit en het behalen van klimaatdoelstellingen).