Voor iedereen genoeg

In de zomer van 2020 werd ik gevraagd om een mijmerwandeling mee te organiseren. Daar had ik wel zin in. Het was het eerste coronajaar en er kon verder weinig. Een wandeling in de natuur, samen met andere mensen en onderweg enkele bezinningsmomenten … dat sprak me wel aan. Sinds die tijd heb ik aan meerdere mijmerwandelingen meegedaan en ook zelf georganiseerd. De omgeving van Gouda leent zich daar ook voor: weilanden, tiendwegen en ruimte!

Deze eerste mijmerwandeling was het begin van mijn betrokkenheid bij het Weilandklooster. Ik draai nu ongeveer drie jaar mee met het pioniersteam. Samen geven we de activiteiten van het Weilandklooster vorm.
Het jaarlijkse natuurfeest in september vind ik persoonlijk erg leuk. Mensen met allerlei achtergronden komen dan samen in het Goudse Hout. Er zijn creatieve workshops, je kunt meedoen met een natuurwandeling, er zijn kraampjes, een natuurkapel en lekker eten en drinken. Een gezellige en ontspannen dag! We sluiten ook graag aan bij bestaande lokale evenementen als het Paasontbijt en Gouda Maakt Toekomst. En uiteraard hebben we ons eigen aanbod van retraites, theater en dagactiviteiten.

Voor mij springen er twee kernwaarden van het Weilandklooster uit: bezinning en zorg voor de aarde.
Die combinatie is voor mij de drijfveer om mee te doen met het Weilandklooster. Geloven en zorg voor de aarde liggen voor mij heel dicht bij elkaar. Geloven als bron en uitgangspunt voor mijn handelen, ook wat betreft omgaan met de natuur. De natuur is er om van te genieten én om voor te zorgen.

Als ik één ding zou kunnen veranderen, dan zou dat ook een eerlijker verdeling van alles zijn. Dat iedereen genoeg heeft om van te leven en kan genieten van wat er is. Genieten van genoeg eigenlijk. Zo’n levensstijl gaat niet ten koste van de aarde, van de natuur, van mensen elders op de wereld of toekomstige generaties. Voor iedereen genoeg … dat is mijn droom.

Een paar regels uit een lied:

Voor ieder van ons een plaats aan de tafel,
voor ieder van ons schoon water en brood,
van eerbied vervuld, van angsten bevrijd,
een plaats om te zijn, een plaats om te worden

Iona

Archief